Firea a măsluit licitația pentru 100 de tramvaie ca să câștige turcii, nu Astra Arad! „Calculul punctajului a fost viciat!”

DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Acordarea contractului de 180 de milioane de euro, pentru 100 de tramvaie, de către Primăria Capitalei s-a transformat într-o afacere de tip mafiot. Încercând să repete schema cu atutobuzele turcești, Firea a măsluit licitația pentru a cumpăra și tramvaiele tot de la turci! O instituție a statului a oprit șmenul la timp.

La fix un an și o lună de la demararea licitației de cumpărarea a 100 de tramvaie noi pentru București, Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) obligă Primăria Capitalei să reevalueze corect ofertele depuse de Durmazlar (Turcia) și Astra Arad.

CNSC arată că Primăria a acceptat depunerea unor acte după termen de către Durmazlar, dezvăluie Libertatea.ro. Prin această încălcare a regulilor, turcii au câștigat cu un punct în față (99-98), când de fapt ar fi trebuit să câștige Astra cu 7 puncte (98-91)!

Avantajarea companiei din Bursa, la depunerea actelor, este doar unul dintre motivele pentru care CNSC a anulat anunțul de declarare a câștigătorului. Primăria e obligată să desecretizeze documentele pe care a acceptat ca Durmazlar să le secretizeze împotriva legii. CNSC „consideră ca nejustificată clasificarea documentelor ca fiind «confidențiale»”.

Două observații esențiale:

  1. Prin măsluirea licitației, Primăria condusă de Gabriela Firea scoate din joc o companie românească, răpind șansa Astra Arad de a obține un contract de 180 de milioane de euro și de a contribui, astfel, la prosperitatea a mii de cetățeni români din Arad.
  2. Deși finanțarea pentru cele 100 de tramvaie e asigurată de Uniunea Europeană, Firea drenează banii spre turci, adică în afara UE! Dacă nu ar fi falsificat licitația, banii ar fi rămas la Arad, deci în UE.

Schema de fraudare a licitației: 8 puncte făcute cadou turcilor!

Decizia CNSC arată cum Primăria Capitalei a favorizat compania din Bursa. Tot la Bursa își are sediul și Otokar, producătorul care a fost preferat de Gabriela Firea firmei germane Mercedes la licitația pentru autobuze.

La licitația pentru autobuze, în ciuda protestelor nemților, câștigători au rămas turcii. Acum, anunțul de declarare a câștigătorilor a fost anulat de CNSC.

Din documentele consultate de „Libertatea” rezultă că CNSC a constatat că firma Durmazlar a fost favorizată în timpul evaluării tehnice a ofertelor, primind puncte nemeritate, care i-au adus un avantaj determinant în câștigarea licitației.

Concret, oferta depusă de Durmazlar și Astra trebuia să conțină și un grafic de livrări a tramvaielor în primul an și un angajament ferm. Acest capitol reprezenta factor de evaluare de 8 puncte din 100. Așadar, avea o pondere de 8%.

Oferta turcilor nu a conținut acest grafic de livrare și nici angajamentul ferm. Comisia Primăriei le-a solicitat clarificări celor de la Durmazlar și le-a acceptat documentele după termenul-limită, încălcând astfel prevederile legale.

La acest capitol, turcii au primit maximum de puncte, 8, totalizând la final 99,61, în timp ce Astra a adunat în total 98,37.

Consiliul a remarcat importanța acestui factor, care avea cea mai mare pondere în evaluare, de 8%. Ceilalți factori erau cotați cu 2%, 3% sau 4%.

Dacă s-ar acorda punctaj 0 ofertei Dumazlar Makina pentru factorul de evaluare în discuție, ca urmare a lipsei din ofertă a informațiilor ce urmau a fi punctate, clasamentul se modifică decisiv: oferta Durmazlar Makine obține 91,61 puncte, iar cea a Astra Vagoane Arad rămâne la 98,37. Așadar, în loc să câștige turcii cu un punct în față, 99-98, ar fi câștigat Astra cu 98-91! Condiția era ca Primăria să nu fi acceptat depunerea unor acte după termenul-limită.

CNSC arată că Primăria a încălcat articolul 209 din Legea 96/2016 și a creat un avantaj evident în favoarea unui ofertant (Durmazlar Makine).

Concluzia CNSC: „În situația de față, dată fiind ponderea acestui factor, de 8% din punctajul total, devine evident că, acceptând completarea cu graficul de lucrări după depunerea ofertei, calculul punctajului a fost viciat”.

Calendarul unei licitații măsluite

  • 11 noiembrie 2018: Primăria publică anunțul de licitație pentru achiziționarea a 100 de tramvaie.
  • 15 martie 2019: termenul-limită de depunere a ofertelor. Durmazlar Makine din Turcia și Astra Vagoane Arad sunt singurii candidați.
  • Aprilie 2019: se deschid ofertele, după mai multe amânări și deliberări.
  • 25 septembrie 2019: se finalizează evaluarea tehnică.
  • 6 noiembrie 2019: după ce s-a făcut și evaluarea financiară, Primăria anunță câștigătorul – Durmazlar. Astra Vagoane contestă imediat rezultatul.
  • 11 decembrie 2019: prin decizia Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), la fix un an și o lună de la demararea procedurilor, Primăria Capitalei e obligată la „reevaluarea ofertelor depuse în cadrul procedurii de atribuire” și la „emiterea unui nou raport”.

DISTRIBUIE PE FACEBOOK