Inca un blocaj. Avocatul Poporului ataca la CCR ordonanta pe Sanatate, reforma este sabotata

DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Avocatul Poporului, Renate Weber, a anuntat sambata ca va sesiza CCR in legatura cu ordonanta prin care orice pacient poate fi tratat si in spitalele private, dupa ce acestea vor avea acces la banii publici.

Renate Weber a declarat pentru Digi24 ca sesizarea este pregatita si ca va fi inaintata la inceputul saptamanii viitoare Curtii Constitutionale.

Ministrul Sanatatii a anuntat ca Ordonanta de Urgenta pentru accesul spitalelor private la programele publice de sanatate va revolutiona pozitiv modul in care romanii vor beneficia de serviciile medicale.

De asemenea, Weber se gandeste sa atace la CCR si ordonanta privind alegerile anticipate.

„E un lucru de care ne vom ocupa. Sunt mai multe care isi asteapta randul, pentru ca am primit si din partea Asociatiei Elevilor, in legatura cu statutul cadrelor didactice. Avem mai multe. E si OUG privind serviciile de sanatate, deci avem mai multe in analiza (…). Saptamana viitoare vom decide”, a spus Weber.

Ordonanta de Urgenta privind alegerile parlamentare anticipate, adoptata de Guvernul Orban in ultima sedinta inaintea demiterii, a fost publicata vineri in Monitorul Oficial.

OUG, care a provocat critici din partea PSD, a fost publicata in Monitorul Oficial la 10 zile de la adoptarea in Guvern.

Data alegerilor anticipate se stabileste cu cel putin 50 de zile inaintea votarii.

Actul normativ prevede ca in tara alegerile se desfasoara duminica, in timp ce pentru diaspora sunt alocate trei zile, respectiv zilele de vineri si sambata premergatoare datei alegerilor la nivel national.

De asemenea, alegatorii vor putea vota la orice sectie de vot din tara sau din strainatate, in baza unui act de identitate valabil in ziua votarii.

OUG prevede si situatia in care ”alegerile parlamentare anticipate nu pot fi organizate la alta data decat cea a alaegrilor locale generale din anul 2020”, situatie in care alegatorii vor vota in aceleasi secsii de votare, prezenta la vor fiind consemnata in lise separate pentru cele doua tipuri de scrutin.

De asemenea, conform anuntului facut inca de la adoptarea ordonantei, a fost dublat numarul parlamentarilor pentru diaspora – fiind patru senatori si opt deputati.

OUG prevede si folosirea sistemului electronic de prevenire a votului multiplu, inclusiv pentru alegerile anticipate.

Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spune ca partidul va sesiza Avocatul Poporului, dupa ce „PNL a legiferat turismul electoral”, prin publicarea ordonantei „nelegiuite”. „Legiferarea turismului electoral de catre PNL trebuie stopata la Curtea Constitutionala!”, sustine Ciolacu.


DISTRIBUIE PE FACEBOOK